Google+ läggs ner och Google blickar mot nya marknader

Google+ läggs ner

Det händer just nu en hel del på Googles konsumentfokus vilket vi självklart finner superintressant. Allt från att de väljer att lägga ner sin “facebookdödare” efter sju år, till att de väljer att blicka mot nya marknader och kommer att i oktober introducera sin assistent Google Home på den svenska marknaden. Dessutom planerar Google att revolutionera hur vi konsumerar datorspel.

Google gick ut under gårdagen och berättade att man kommer att stänga ner Google+ för vanliga konsumenter. Det kommer dock att leva kvar för företag som önskar att fortsätta använda det. Enligt Google kommer det att succesivt stängas ner och enligt deras plan kommer sista spiken i kistan vara i augusti 2019.

Anledningen att de väljer att avsluta sin satsning med Google+ är efter en stor säkerhetslucka upptäcktes i mars som kunnat exponera privata uppgifter för obehöriga. Google förnekar att någon försökt att utnyttja säkerhetsluckan i ett inlägg på deras blogg.

Enligt amerikanska dagstidningen The Wall Street Journal skulle det kunna röra sig om hundratusentals användare som legat i riskzonen med sina uppgifter. Uppgifterna som det spekulerats om som obehöriga skulle haft tillgång till var namn, epost, yrke, kön och ålder.

Google Home lanseras i Sverige

Många svenska konsumenter har länge längtat efter att även vi i Sverige ska få tillgång till Googles smarta hemassistent. Google har nu meddelat att vi inte behöver vänta så mycket längre – utan det kommer att släppas redan den 24 oktober på den svenska marknaden. Det rör som om båda varianterna av deras assistent Google Home och Home Mini.

Det kommer förhoppningsvis göra att röstsökningar kommer bli ännu mer aktuellt i Sverige. Om man inte redan har förberett sin hemsida för att vara anpassad för röstsökningarna är det här ett ypperligt tillfälle att prioritera den punkten.

Man kommer att kunna beställa Google Home på deras egna webbutik och hos Elgiganten. Priserna är överkomliga och kommer att ligga på 1599 kronor för Google Home, samt enbart 649 kronor för Google Home Mini.

Googles Project Stream

Konsumenterna har sedan länge blivit vana med att snabbt och enkelt kunna streama all sin media – allt från filmer och serier till musik och ljudböcker. Många aktörer har försökt skapa samma möjlighet för att kunna streama spel till sin dator eller konsol. Dock har det inte riktigt slagit igenom fullt ut, men nu kommer även Google att ge sig in på den marknaden.

Sedan förra veckan har det varit möjligt i USA för utvalda användare att kunna testa Googles Project Stream för att spela Assassin’s Creed Odyssey® direkt i webbläsaren Chrome. Det är alltså enbart möjligt om man använder Googles egna webbläsare och fungerar enbart i desktop-varianten.

För att man ska få en bra upplevelse behöver man en stabil internetuppkoppling på minst 25 Mbps, och att man har ett tangentbord och mus eller en handkontroll.

Vi i Sverige kommer förmodligen att få vänta ett bra tag innan vi får möjligheten att nyttja den här tjänsten. Men om det här blir den första spelstreaming-tjänsten som kommer att slå igenom på allvar kommer vi med största sannolikhet se en stor förändring på spelmarknaden.

Kommentera