Nyheter

Google algoritmuppdatering ”Page Experience Update” lanseras i maj

Här är en summering om hur Googles nya algoritm ”Page Experience Update” sannolikt påverkar din ranking på Google. Först ska det sägas att när man tittar man tillbaka historiskt på de uppdateringar som Google själva annonserat i förväg, t. ex. ”Mobilegeddon” i April 2015 så ska vi nog inte förvänta oss några snabba dramatiska ändringar, utan en ganska mild justering som sedan Google skruvar åt hårdare över tiden. Google annonserade detta redan i maj 2020 så dom har varit ute och förvarnat i god tid och dom har sannolikt även testat och skruvat på denna uppdatering en hel del.

Så vad handlar denna uppdatering om? Kortfattat handlar det om hur användaren av en webbsida upplever att det är att interagera med denna. Google vill premiera webbplatser som användare upplever som snabba, lättförståeliga och enkla att använda. Det är som med en del andra engelska begrepp inte helt lätt att översätta uttrycket ”Page experience” till svenska men ”sidupplevelse” är kanske ett ord som fungerar att använda.

Google pratar om ”Page Experience Signals” alltså sidupplevelsesignaler som kombinerar ”Core web vitals” med befintliga rankingfaktorer såsom mobilvänlighet, säkerhet med mera.

 

De befintliga rankingsignalerna som kommer med i algoritmuppdateringen är:

  • Mobilvänlighet: Ett mått på hur väl din sajt fungerar i mobila enheter.
  • Säkerhet: Att din sajt inte innehåller skadlig kod eller vilseledande innehåll etc.
  • HTTPS: Om din sajt skickas över ett krypterat nätverksprotokoll eller ej.
  • Inga påträngande popups eller annonser. Popups/annonser kan vara störande och ligga i vägen för sidans egentliga innehåll och försämra användarens upplevelse av sidan och möjlighet att ta till sig innehållet.

De nya rankingsignalerna som kommer i algoritmuppdateringen är:

  • LSP – Largest Contentful Paint: Detta är enkelt förklarat ett mått på en sidas laddningstid, det som Google försöker mäta är hur lång tid det tar innan den största synliga bilden eller textblocket visas.
    Enligt Googles standard ska LCP inträffa inom 2,5 sekunder efter det att en sida först börjar laddas, och en dålig LCP är över 4 sekunder.
  • FID – First Input Delay: Detta mäter hur lång tid det tar för en sida att bli interaktiv. FID är den tid som går mellan en användarens första interaktion med en sida (genom att klicka på en länk, med hjälp av en knapp, etc.) till att webbläsaren faktiskt reagerar på att användaren gjort något och börjar bearbeta den interaktionen. En bra FID är mindre än 100 millisekunder, medan en dålig FID är något över 300 millisekunder.
  • CLS – Cumulative Layout Shift: Sidans visuella stabilitet, är ett sätt för Google att kvantifiera hur ofta användare upplever oväntade layoutförskjutningar när de använder en webbsida. Exempel på detta kan vara det antal gånger du har tryckt/klickat på något element på en sida och det rörde sig plötsligt, vilket fick dig att klicka på något annat oavsiktligt. Webbplatser bör sträva efter en CLS-poäng på mindre än 0,1 och en dålig poäng anses vara något över .25.

Vi tror som vi nämner ovan inte på några stora förändringar i det korta perspektivet, men det betyder inte att du ska vänta.
Förbättrar du punkterna som Google nämner så kommer din sida uppfattas som bättre av dina besökare och du har en chans att få fler konverteringar.
Ett bra verktyg för att att använda för att börja jobba med att förbättra din sajt är Google PageSpeed Insights.