Nyheter

Threads – Instagram’s svar på X (Twitter)

threads

Meta som äger de båda sociala plattformarna Facebook och Instagram, har nu valt att ta fram en ”konkurrent” som svar på Musk’s ”X” (f d Twitter). Den nya plattformen lanserades i juli och går under namnet ”Threads”. Här i Sverige och övriga länder inom EU har det inte riktigt kommit igång ännu då Threads lanserades först i december. Inom EU har vi helt andra regler kring dataintegritet som tar längre tid att anpassas till. Om du redan har ett konto på Instagram så kan du lätt sätta igång med Threads då detta har kopplats ihop med Instagram. När Twitter lanserades så fick varje inlägg bara innehålla 140 tecken. Då det var svårt att sprida ett budskap på 140 tecken gjorde användarna flera tweets i rad som kallades för ”trådar” (threads). Därav Metas nya plattform ”Threads”.

Annonsfritt på Threads

Än så länge är Threads helt annonsfritt men det kan ändå vara bra att sätta sig in i hur det fungerar till det är dags att komma igång med annonsering. Ingen vet när detta sker men eftersom både Instagram och Facebook går under samma annonskonto, Meta, så lär väl gissningsvis även Threads integreras framgent. Vad finns det för andra skäl att introducera en ny plattform om det inte vore för att tjäna pengar på annonser?

Varför behövs Threads?

Det är svårt att se ur ett användarperspektiv varför det behövs ytterligare en social plattform att interagera med. Har vi inte tillräckligt med sociala medier att tillbringa vår tid på? Vad är det vi ska göra på Threads som vi inte kan göra på andra plattformar? Enligt vad andra har spekulerat och kommit fram till så lanserade Meta Threads för att konkurrera med X. För att komplettera Facebook och Instagram och genom Threads ta kontroll över avhoppare från X. Som du kanske har läst och förstått har X varit i blåsväder åtskilliga gånger på grund av olika politiska diskussioner och debatter som inte ansetts rumsrena. På Threads ska användarna kunna skapa en ”tråd” som andra kan interagera med för att på så sätt få till en konversation i likhet med X, men den stora skillnaden plattformarna emellan är att på Threads är det inte tillåtet att ha några politiska åsikter. Frågan är om det kommer att bli någon succé för Meta eller om det ännu en gång blir en flop med Threads?

Threads lanserades 2019 som chat-app

Meta har redan gjort ett försök att lansera Threads som en app liknande Snapchat, detta gjordes under 2019. Chat-appen var kopplad till Instagram och tänkt att fungera likt Snapchat för de som redan använde Instagram, men appen floppade totalt och lades snabbt ner.

Blir du nyfiken på hur Threads ser ut så kan du gå till https://www.threads.net/, du behöver inget inlogg för att titta på trådarna men om du vill interagera med dessa måste du ladda ner appen för Threads.