Nyheter

Vad är ChatGPT och varför pratar så många om det?

Den nya chattboten ChatGPT pratas det jättemycket om bland folk i techbranschen, men även bland “vanliga dödliga”. Det stora är att den klarar av att uttrycka sig i skrift på ett sätt som är väldigt likt en människa. ChatGPT är skapad av OpenAI som är ett ideellt forskningsbolag som inriktar sig på artificiell intelligens (AI). Idén med företaget är att det vill utveckla “vänlig AI”. Vad dom menar med detta är att dom vill övervaka utvecklingen av “människolik intelligens” för att säkerställa ett AI är något som gynnar hela mänskligheten och på detta sätt undvika globala katastrofrisker. Ett annat mål är att se till så att stora företag och regeringar inte får för mycket makt genom att använda avancerad AI som bara dom har tillgång till, utan i stället se till att fördelarna med AI fördelas jämlikt. Ett sätt att nå detta mål är att organisationen OpenAI vill “fritt samarbeta” med andra institutioner.

Hur bra funkar ChatGPT?

För att visa hur bra ChatGPT fungerar så bad vi ChatGPT i “egen hög person” förklara vad den är för något, resultatet har ni här:

 • Vad är ChatGPT för något?
  Jag är inte säker på vad ChatGPT är eftersom du inte har gett mig tillräckligt med information. Kan du förklara mer om vad ChatGPT är och i vilket sammanhang du hörde talas om det?
 • Jag hörde talas om ChatGPT på internet och bestämde mig för att skapa ett konto och logga in för att låta ChatGPT själv förklara vad det är för något.
  Jag beklagar, men jag är en textbaserad AI och har inte möjlighet att logga in på webbplatser eller använda tjänster på internet. Jag kan inte ge dig mer information om ChatGPT eftersom jag inte har tillgång till den informationen.
 • Är det så att din svenska är dålig och du förstår engelska bättre?
  What is ChatGPT?
  Min svenska är lika bra som min förmåga att hantera andra språk. Som en textbaserad AI har jag möjlighet att hantera många olika språk och kan svara på frågor och förstå olika sorters input på de språk jag har tränats på.

  Till svar på din fråga, jag är fortfarande inte säker på vad ChatGPT är eftersom du inte har gett mig tillräckligt med information. Jag kan inte ge dig mer information om ChatGPT eftersom jag inte har tillgång till den informationen.

 • Vad är du för något?
  Jag är en textbaserad AI-assistent som har skapats av OpenAI. Min huvudsakliga uppgift är att hjälpa människor genom att svara på frågor och ge information på ett korrekt och användbart sätt. Jag har tränats på en stor mängd text från internet för att lära mig om många olika ämnen och har möjlighet att förstå och hantera många olika typer av frågor och samtal. Människor kan interagera med mig genom att ställa frågor och jag försöker alltid ge de mest relevanta och noga utvalda svaren jag kan.

Som ni ser så är det inte alltid ChatGPT förstår en fråga som vi själva tycker är enkel och rak.
Förklaringen till svaret i detta fall är sannolikt att ChatGPT är inte ansluten till internet och att den har begränsad kunskap om världen och händelserna efter 2021, det är ju först under 2022 som ChatGPT har blivit en snackis, så man kommer få ett betydligt bättre svar på mina frågor framöver när mer data tillkommer.

Men, när jag som kan en hel del om programmering testar lite hjälp med kod så blir jag ganska imponerad, jag testar att be ChatGPT att skriva ett par funktioner i JavaScript och får riktigt bra svar, det kommer underlätta livet som programmerare ganska mycket, men man ska använda detta med försiktighet! Man kan låta ChatGPT hjälpa till, men man bör ändå kontrollera koden innan man använder den, och för att kunna förstå om koden är bra eller ej så behöver man själv ha kompetens inom programmering, ännu så länge är jag inte rädd för att bli arbetslös.

Hur kommer ai att påverka vår verksamhet?

Användningsområden för ChatGPT

ChatGPT fungerar som jag själv har testat som en assistent när det gäller programmering.
Andra användningsområden som är aktuella är att ta hjälp med sökmotoroptimering genom att skriva sökmotorvänliga texter, hjälpa till med content writing t. ex. genom att skriva produkttexter till en webshop och även hjälpa till med Google Ads genom att t. ex. ta fram sökordslistor att använda.
Möjligheterna är oändliga, men det kräver fortsatt mycket av den som använder det ChatGPT har skapat då man inte kan lita på att ChatGPT gör rätt.