Nyheter

Google Analytics 4 / GA4

För några veckor sedan meddelade Google att de fasar ut Google Universal Analytics. Från och med 1 juli 2023 kommer det inte längre in någon ny data i UA. Rapporterna i Universal Analytics kommer vara tillgängliga i åtminstone sex månader (efter juli 2023) men exakt datum har inte meddelats.

Det börjar alltså bli hög tid att implementera ersättaren Google Analytics 4 (GA4). Beskedet möttes av blandade reaktioner från marknadsförare och företag. En del ser fram emot att dyka in i GA4 och förväntar sig flera uppdateringar av verktyget framöver. Andra är mer skeptiska till förändringen.

Frågor och svar

Google Analytics 4

Kommer GA4 kosta någonting?

Nej, likt UA kommer GA4 fortsätta vara ett kostnadsfritt verktyg.

Är GA4 en uppgradering av Universal?

Nej, det krävs en helt ny uppsättning och historisk data följer inte med till. Därför vill vi inte kalla det för en uppgradering. Däremot är det just nu möjligt att samla in data från både UA och GA4 parallellt.

Är det någon skillnad mellan UA och GA4?

Ja, det finns en hel del skillnader och fler lär dyka upp framöver. Vi listar inte alla här men några av dem är följande:

  • Den tidigare sessions-baserade modellen är utbytt mot en mer eventbaserad modell
  • Data från både webbplatser och appar kan bearbetas
  • Avvisningsfrekvens är utbytt mot Engaged sessions (engagerade sessioner)
  • Mål är utbytt till konverteringar
  • Debug- mode
  • Verktyget Explorations (som ska ge större frihet att tolka data)
  • Fler förinställda datumintervall

Kan jag använda GA4 och UA samtidigt?

Ja, det går att köra de båda versionerna av Google Analytics parallellt. Här på High End Media har vi så sakteligen börjat implementera GA4 parallellt med Universal Analytics. I en bransch av konstanta förändringar och uppdateringar gäller det att hänga med i svängarna.

När bör jag implementera GA4 på min webbplats?

Med tanke på vikten av att ha jämförelsedata på plats, så rekommenderar vi att GA4 är implementerat före 1 juli 2022. På så vis kommer du att ha jämförelsetal för hela föregående år i GA4 när väl Universal Analytics inte längre tar in ny data.

Var kan jag läsa mer?
Googles information om GA4 finns att läsa här. En (av många) artiklar om Analytics 4 kan du läsa här. Det finns också kortare introduktioner i Google Skillshop.
För den som verkligen vill nörda ner sig i det tekniska är det möjligt att göra här.

Har du frågor, funderingar eller behöver hjälp med att få GA4 på plats, så är du självfallet välkommen att höra av dig till oss!