Humanhabit skrotas och blir Lyson

Ljusspecialisten Lyson AB äger sedan 2010 varumärket Humanhabit. Under varumärket har Lyson AB sålt belysning på internet i sju år, något som nu ändras. Humanhabit skrotas och byter nu namn till Lyson. Detta eftersom namnet Humanhabit länge har upplevts som otydligt bland kunderna, framförallt är det vad Humanhabit säljer som har varit otydligt. Namnet Humanhabit har också orsakat förväxlingar, detta då andra webbplatser och konkurrenter har använt liknande domännamn. Detta har resulterat i att Humanhabit förlorat kunder till sina konkurrenter. Med namnbytet vill Lyson AB få stopp på detta och samtidigt bli tydligare med vad de säljer, belysning. High End Media Group AB har fått hjälpa till så att Lyson AB inte tappar viktigt trafik och viktiga intäkter under namnbytet, en del i detta arbete har varit att sköta redirects.

När man ändrar domännamnet på en webbplats är det viktigt att permanent omdirigera alla sidor och undersidor till den nya webbplatsen, man utför en så kallad 301 redirect. En 301 redirect anses vara det bästa tillvägagångssättet när man permanent ändrar en länk. Både Google och Bing rekommenderar att 301 redirect utförs på alla länkar som ändras, eftersom det är denna länken som då visas i resultaten på sökmotorerna. Om man ignorerar eller glömmer att omdirigera trafiken kommer besökare som försöker gå in på webbplatsen mötas av en 404 – sidan kunde inte hittas-sida. Sökmotorerna Google och Bing kan fortfarande ha sidorna på den gamla domänen indexerat och på så sätt visa resultat från den gamla domänen, resultaten leder då besökare till en 404-sida.

Några exempel på när en 301 redirect bör användas

  • På 404 – sidan kunde inte hittas-sidor
  • För att omdirigera domän utan/med www
  • För att omdirigera felstavningar och/eller andra domänändelser
  • På sidor där länkar har ändrats
  • För att omdirigera mellan http och https

Ett stort misstag som vissa gör när de omdirigerar är att de utför en 302 redirect. En 302 redirect är en temporär omdirigering av länkar, och ska endast användas på länkar som kommer fortsätta att leda till rätt sida efter underhåll. Google påstår numer att dom förmedlar länkkraft på samma sätt med en 302 redirect som med en 301 redirect, men som alltid vad Google påstår och vad Google gör är två vitt skilda saker och det finns ingen anledning att chansa.